... ochutnajte leto!

Malinový sirup DIY

07.08.2017 | 

Malinová sezóna je tu!

Tieto chutné a voňavé plody by sme radi jedli čo najčastejšie. Uvažovala som, ako by sa najlepšie dali spracovať a skladovať – mimo klasického zavárania. Keďže na jar aj v lete sú tak populárne sirupy (v našej súťaži na Facebooku ste to tiež potvrdili aj vy ☺), tak mi v hlave vznikla myšlienka na recept malinového sirupu s nádychom kardamónu. Samozrejme, že namiesto malín môžete použiť aj iné plody, napr. ríbezle, čučoriedky alebo černice. Ja som použila maliny zo záhradky ☺

Čo budeme potrebovať:

  • 500 g čerstvých malín
  • 1 citrón
  • trochu kardamónu (mletý alebo celý)
  • 250 ml vody

PPríprava:

Cukor nasypeme do hrnca s vodou a za občasného miešania privedieme k varu. Až sa cukor rozpustí, odstavíme hrniec z platne a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si v miske rozpučíme maliny a následne ich pridáme do hrnca s vodou.

Teraz pridáme štipku mletého kardamónu, alebo dva celé kúsky (ktoré najskôr mierne rozdrvíme).

Sirup necháme jeden deň odstáť. Ďalší deň pretlačíme cez sito alebo plátený kus látky (aby sme zadržali semená). Sirup nalejeme späť do kastróla a pridáme šťavu z jedného citróna. Znovu privedieme do varu a ešte horúce nalejeme do čistých sklenených pohárov alebo fliaš. Poriadne uzavrieme ,okamžite obrátime hore dnom a necháme odstáť 10 minút.

Keď sirup vychladne, je najlepšie ho podávať v pomere 1:6 s ľadovou vodou. Skvelo sa hodí aj k miešaným drinkom alebo dezertom 😉

Otvorenú fľašu spotrebujte behom troch až piatich dní!

Vyskúšajte to!

Mohlo by vás tiež zaujímať