... príprava na vianočnú sezónu

Škoricové hviezdy – skutočná klasika

01.12.2017 | 

Aj keď niektorí si ešte neuvedomujú, že Vianoce sa blížia, pravda je taká, že už sú skoro za dverami 🙂 Rozprávkové svetlá, sviečky, stromčeky? a rôzne ozdoby už zdobia obchody, niekde už aj záhrady, a aj vianočné trhy tiež otvorili svoje brány. Blížia sa Vianoce = blíži sa aj čas na jedenie! To ma robí obzvlášť šťastnou, pretože ma baví nielen pečenie, ale ešte viac jedenie 😉

Rozhodla som sa vyskúšať urobiť klasické vianočné sušienky, a to škoricové hviezdy. Je to celkom jednoduchý a zvládnuteľný recept.

Čo budeme potrebovať asi pre 50 malých škoricových hviezd:

  • 250 g práškového cukru + niečo navyše
  • 3 vaječné bielky (veľkosti M)
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeku
  • 350 g mletých mandlí (aj s kožou)
  • trochu múky
  • papier na pečenie
  • vykrajovacie formičky v tvare hviezdy

Príprava:

Pripravíme si 250 g práškového cukru. V oddelenej miske vyšľaháme pomocou mixéra alebo šľahača vaječné bielky so štipkou soli. Postupne pridávame práškový cukor a priebežne miešame. Z hotovej krémovej zmesi odoberieme približne 6 až 8 polievkových lyžíc a pripravíme do inej nádoby na neskoršie zdobenie hviezd.

Do krémovej hmoty pridáme škoricu, klinčeky a mandle, a dobre premiešame . Cesto, na rozdiel od mnohých iných z ciest, už máme hotové a môžeme ihned spracovať.

Cesto rozvaľkáme na pracovnej ploche poprášenej múkou alebo práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Potom už môžeme vykrajovať hviezdy.

Rúru predhrejeme na 150 °C. Vykrojené hviezdy umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zvyšným vyšľahaným vaječným bielkom. V rúre pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Môj tip: Škoricové hviezdy uložte do nádoby na cukrovinky spolu s polovičkou jablka. Takto vydržia uskladnené 2 aj 3 týždne.

Vyskúšajte to!

Mohlo by vás tiež zaujímať