...Taaak vynikajúce!

Vianočný džem z pečených jabĺk, s orechmi a marcipánom

12.12.2016 | 

Všetky maškrtné jazýčky pozor! Práve máme pre vás pripravený džem s orechmi, hrozienkami a chutným marcipánom.

Džem je skutočne chutný a sviatočný. Výborne sa hodí k čerstvému pečivu, vafliam, koláčom alebo k zmrzline. Takže je ideálny na výdatné raňajky alebo olovrant v priebehu vianočných sviatkov. Keď ho pekne zabalíme a ozdobíme škoricou a ihličnatou vetvičkou, stane sa ideálnym darčekom pre nadchádzajúce Vianoce.

Čo budeme potrebovať:

(na cca 4 poháre)

  • 100g nasekaných orechov (výborne sa hodia najmä mandle
  • alebo lieskové orechy)
  • 500g jabĺk
  • asi 400ml jablkovej šťavy
  • 100g hrozienok
  • 500g želírovacieho cukru v pomere 2:1
  • vanilkový lusk
  • škoricu
  • 1/2 balenia kyseliny citrónovej
  • 100g marcipánu

jam02

Ako pripraviť džem:

Najprv osmažíme nasekané orechy do zlatohneda. Medzitým ošúpeme jablká, očistíme od jadra a nakrájame na malé kúsky.

jam03
jam04
jam05
jam06

K orechom pridáme jablkovú šťavu a primiešame jablká a hrozienka. Chvíľu povaríme.

Následne pridáme želírovací cukor, marcipán, škoricu a kyselinu citrónovú a varíme po dobu asi 10 minút. Z vanilkového struku odstránime semená a pridáme ich do zmesi, tak isto aj prázdny struk. Džem musíme neustále miešať, inak sa ľahko spáli.

jam07
jam09
jam10
jam08

Poháre, do ktorých budeme dávať džem, poriadne vypláchneme horúcou vodou. Z hrnca vylovíme vanilkový lusk.

Naplnené poháre otočíme na 5 minút hore dnom a potom ich vrátime do pôvodnej polohy. Džem darujeme vychladený, alebo si ho necháme sami pre seba 😉

jam11
jam12

Vyskúšajte to!

Mohlo by vás tiež zaujímať