Čo by to boli vianoce bez medovníkov či perníkov?

Elisen Norimberské perníky

13.12.2018 | 

Dohady o rozdieloch medzi medovníkmi a perníkmi je večná téma. Tak či onak, medovníčky k našim Vianociam 🎄 určite patria. Mnohí však vlastne ani nevedia, či pripravujú medovníky alebo perníky, takže aj perníčky už môžeme považovať za tradičný vianočný pokrm 😋

Ja osobne som veľký fanúšik Elisen Norimberských perníčkov (pravý názov Nurnberger Elisen Lebkuchen), ktoré sa od klasických líšia tým, že obsahujú veľký podiel orechov, vajec, citrusov, a naopak, veľmi málo alebo vôbec žiadnu múku. Zvláštnosťou (aspoň pre našu krajinu) je to, že sa pečú na oblátkach.

Čo všetko budeme potrebovať na prípravu cca 30 perníkov:

  • 2 vajcia
  • 150 g cukru
  • 80 g mletých lieskových orechov
  • 80 g mletých mandlí
  • 20 g vlašských orechov
  • 40 g kandizovaného pomaranča
  • 40 g kandizovaného citróna
  • ½ pomaranča a ½ citróna
  • malé oblátky
  • celé mandle na ozdobu
  • perníkové korenie alebo samostatné zložky – z každého ale len štipku☺: škoricu, klinčeky, zázvor, koriander, muškátový oriešok, kardamón, vanilku

Na polevu a glazúru:

  • čokoládu
  • práškový cukor a vajce

Príprava:

Najprv vymiešame vajíčka s cukrom až kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa pena.

K vaječnej zmesi pridáme orechy, kandizované ovocie nakrájané na drobno, zmes korenia a šťavu z citróna a pomaranča. Dôkladne vymiešame a hotovú masu necháme zakrytú odstáť v chladničke približne 24 hodín.

Keď je cesto odpočinuté, vystelieme si plech pečiacim papierom a predhrejeme rúru na 200 °C. Cesto postupne rozdeľujeme a ukladáme na oplátky. Je dôležité, aby sme po okrajoch nechali malú rezervu, pretože cesto ešte trochu k oblátke priľahne.

Pokiaľ chceme perníčky vyzdobiť, poukladáme na ne ešte mandle, a potom už môžeme vložiť na plechu do rozohriatej rúry, v ktorej necháme piecť asi 15 minút.

Perníky by nemali byť vnútri úplne upečené.

V závislosti od chuti môžeme perníky ešte namočiť do čokolády alebo cukrovo-citrónovej glazúry 😋

Vyskúšajte to!

Mohlo by vás tiež zaujímať